Wat is PEPPOL?

Peppol

PEPPOL staat voor Pan-European Public Procurement OnLine. Het is een netwerk dat Europese overheden, dienstverleners, particuliere bedrijven met elkaar verbind en zorgt dat elektronische facturen verzonden en ontvangen kunnen worden. PEPPOL is een initiatief van de Europese Commissie.

E-invoicing kent een enorme groei. Het is de oplossing voor de noodzakelijk efficiëntieverbetering. PEPPOL brengt alle voordelen die traditionele EDI projecten naar een breder publiek, te weten:

 

 • Geïdentificeerd uitwisseling
  Partijen die aan Peppol zijn aangesloten zijn identificeerbaar aan de hand van KVK, BTW en IBAN nummer. Het sturen van spookfacturen wordt hiermee enorm moeilijk gemaakt.
 • Ontvang betalingen sneller
  facturen komen direct in het financieel/ERP-systeem terecht. Geen handmatige handelingen meer nodig, dus facturen komen nooit meer “op de stapel terecht. Ook “we hebben de factuur niet ontvangen” behoort tot het verleden.
 • Sneller, en minder fouten
  Berichten kunnen van applicatie naar applicatie worden gestuurd. Geen fouten bij invoer, geen handmatige acties. Vandaag verstuurd is vandaag ontvangen.
 • Groot bereik
  Standaardisering zorgt dat veel partijen zijn aan te sluiten. Overheden verplichten via PEPPOL te factureren. Veel partijen zullen hieraan aan moeten voldoen, en zullen in de juiste software moeten investeren. Hoe meer partijen aangesloten, hoe meer deze investering zich terugverdiend.
 • Grotere klanttevredenheid
  Alle informatie, correct en snel. Hiermee wordt voldaan de eisen van onze tijd. Leveranciers kunnen zich richten op het leveren van diensten en producten: de core business. Administratieve verplichtingen worden geautomatiseerd uitgevoerd

Vanaf 1 januari 2017 zijn nieuwe leveranciers aan de Nederlandse overheid verplicht om eelektronische facturen te sturen naar de Rijksoverheid.

Ook in andere landen vindt het grote opgang: gebruik van de papierloze factuur wordt rond 2020 in Frankrijk verplicht. De EU heeft geen verplichting gesteld, maar vele landen zien de voordelen en hebben zelf wetten opgemaakt waarin e-Invoicing verplicht wordt voorgeschreven.

Ook het bedrijfsleven vraagt om bovenstaande redenen steeds vaker om elektronische facturen via PEPPOL.

XML-formaten
Met het PEPPOL netwerk worden berichten in vastgestelde XML-formaten uitgewisseld.  In Nederland wordt UBL (Universal Business Language, een XML variant) het meest gebruikt.

Spreekt u geen PEPPOL? Geen nood! Neem contact op met de specialisten bij Gusti software. Wij helpen u verder.

 • Vraag meer informatie aan!